View from top of two young people man and woman with muscular flexible bodies wearing sports clothes practicing yoga together, sitting on mats, doing paschimottasana. Sports, health and flexibility

Pilates voor een betere houding en betere gezondheid

Pilates is een heel goede vorm van beweging, iedereen kan dit doen en de voordelen zijn immens. Lees in dit artikel waarom Pilates zo goed kan zijn voor jou.

Wat is Pilates?

De Pilates methode is een vorm van bewegen waarbij we het lichaam bewegen aan de hand van lage impact oefeningen, dus zonder springen of lopen. De bewegingsvorm is ontstaan tijdens de eerste wereldoorlog, Joseph Pilates zocht een oplossing voor gewonde soldaten die moesten revalideren in het ziekenhuis bed. De oefeningen zijn erop gericht om het centrum van je lichaam; buikspieren, rugspieren, bilspieren en dijen, het “Powerhouse”, te versterken om van daaruit je hele lichaam te trainen. “It is the mind that shapes the body” Joseph Pilates. Door herhaaldelijk bewegingen te doen vanuit de kern van het lichaam, versterkten ze hun lichamelijke gezondheid en konden ze weer in het veld.

Wat is het verschil tussen Pilates en yoga?

Pilates en Yoga komen beide voort uit een bewegingsvorm waarbij je de connectie opzoekt tussen geest en lichaam. Ademhaling is bij beide sporten van groot belang. Ook neem je bij beide even de tijd om iets meer in het moment te zijn, omdat je je volle concentratie nodig hebt.

Rustigere Yoga

Yoga kent vele vormen, de ene heel rustig en meditaties, terwijl de andere heel intensief kan zijn. Het heeft zijn oorsprong vanuit Indische culturele en spirituele tradities. Het is zijn fysieke oefeningen om meer bewust te worden van je lichaam, meer energie te krijgen en de connectie te zoeken tussen lichaam en geest. Over het algemeen is yoga rustiger dan pilates en zal je net iets meer op flexibiliteit werken.

Pilates gefocust op de core

Pilates is nog meer gericht op core, kracht en evenwicht. Pilates is veel recenter, ontwikkeld door Joseph Pilates in 1925. Begonnen als revalidatie oefeningen, maar intussen uitgebreid tot het versterken van de core, verbeteren uitlijning van het lichaam en de spieren, en het evenwicht opzoeken van het houdingsbewustzijn. De nadruk van de methode ligt bij de spieren die ervoor zorgen dat het lichaam in de correcte balans staat en de wervelkolom ondersteunen.

Pilates bridge

Zelfde beweging, heel andere focus

Er zijn veel verschillen tussen Yoga en Pilates. Terwijl Yoga meer zal focussen op het opzoeken van uiterste bewegingen en de ultieme range of motion in gewrichten, waarbij je in diepe stretches of extensies gaat. Zal je tijdens Pilates lessen meer gecontroleerd bewegen vanuit je kern van je lichaam. Een Pilates instructeur zal meer kijken naar je lichaamshouding, het insluiten van de buikspieren en van de ribben om je rug de beschermen tijdens oefeningen en je core aangespannen te kunnen houden. De bewegingen zullen met dit in gedachte een kleinere range of motion hebben.

Je kan natuurlijk beide combineren, beide hebben zijn voordelen voor jouw lichaam. Maar hou in gedachte dat bewegingen en manier van lesgeven heel anders is. Als je bijvoorbeeld een Pilates brug doet, zal je lichaamshouding heel anders zijn dan een brug bij Yoga (de brug is de houding waarbij je op de rug ligt, je voeten neerzet, knieën buigt en je heupen omhoog duwt). Bij Yoga zal je de ribben openen, borst hoog omhoog duwen, je zal je lenigheid hier gebruiken om je volledige lichaam uit te strekken. Terwijl je bij Pilates de beweging eerder vanuit de kern van je lichaam zal voortkomen. Bij deze methode zijn buik en bilspieren zijn hier aangespannen, de beweging is kleiner en je zal de dieper liggende buikspieren en bekkenbodemspieren aanspannen. De manier waarop je de oefeningen uitvoert is hier belangrijker dan je flexibiliteit.

Wat doet Pilates voor je lichaam?

Bij elke oefening verstevig je je volledige lichaam. Pilates vormt sterke, lange spieren. Tijdens een sessie krijg je een aaneenschakeling van oefeningen, waardoor je continue in beweging blijft. Door deze trainingsmethode waarbij je in een flow van bewegingen zit, verbeterd je bloedcirculatie.

Door de vele herhalingen train je je spieren tot heel diep rondom je gewrichten. Dit zal er voor zorgen dat je niet alleen spiergroepen gaat trainen en spierkracht wint, maar ook dat je van binnenuit sterker worden en dus minder blessures zal krijgen als gevolg. Je flexibiliteit zal veel beter worden, dit helpt je om soepeler te bewegen doorheen het leven en het helpt om blessures te voorkomen. Door juist bewegen te combineren met juist te leren ademen, zal je je bekken mee leren gebruiken tijdens het trainen van je core. Dit is ideaal als je bevallen bent of zwanger bent. Hiervoor ben je steeds welkom in de Basics & Mom les. We gaan hier dieper in op het verstevigen van het bekkenbodem. Krijg controle over je lichaamshouding. Door de principes toe te passen bij al je bewegingen, zal je een betere houding krijgen. Je nek, schouders en lage rug zullen minder gespannen zijn hierdoor.

Maar niet alleen de fysieke voordelen zijn van belang. De balans tussen je fysieke en mentale welzijn erop verbeteren, je krijgt meer rust in je hoofd en zal door minder stress ook minder nekklachten krijgen. Ook je concentratie zal verbeteren, waardoor je met meer focus zal kunnen werken.

Pilates group

Kan je afvallen van pilates?

Wanneer ik zeg dat ik Pilates geef krijg ik vaak 2 vragen: “Wat is dat, is dat zoals Yoga?” en “Zal het me helpen gewicht te verliezen?”. Het is spijtig dat bewegen en zorgen voor je lichaam vaak wordt gelinkt aan het verbranden van calorieën. Gewicht verliezen domineert spijtig genoeg de fitness industrie. In een tijd van ‘quarantine kilo’s’ lijkt het dat velen op zoek zijn naar een manier om niet alleen terug te gaan naar ‘normaal’ maar zelf terug te gaan naar het lichaam dat we ooit hadden of altijd al wilden.

De grootste factoren van een ongezond lichaam, liggen eerder bij een tekort aan slaap en te veel stress. Hier kan Pilates bij helpen, door vaak Pilates te doen, zal je levensstijl veranderen. Je zal de principes kunnen toepassen in het dagelijks leven en zal hierdoor gezonder kunnen leven. Je gezondheid zal erop vooruit gaan. En een gezonder lichaam, is hier automatisch een resultaat van . Je zal jezelf energieker voelen, waardoor je meer zal bewegen. Je ademhaling zal verbeteren, waardoor je beter zal slapen en minder stress zal hebben.

Pilates helpt dus onrechtstreeks wel bij het verkrijgen van een gezond en fit lichaam. Je spierkracht zal een boost krijgen en je energie krijgt een boost. En hierdoor zal ook je metabolisme een boost krijgen. Wat er op zijn beurt dus allemaal voor zal zorgen dat je wel degelijk vet zal verliezen en spieren zal bij krijgen ;).

Welke resultaten mag je verwachten van Pilates?

"In 10 sessions you'll feel the difference, in 20 sessions you'll see the difference, and in 30 sessions you'll have a whole new body" Joseph pilates

Bovenstaande quote van Joseph pilates kan ik vanuit de praktijk echt bevestigen. Klanten die enkele maanden les bij me volgen en intussen aan hun 30 sessies zaten, hebben een heel nieuw lichaam. Hun hele lichaam is sterker, hun spieren zijn beter getraind, uithoudingsvermogen is veel beter, ze hebben een betere houding en prachtige controle over hun lichaam.Ook heeft pilates al vele mensen met rug, knie en heup klachten geholpen om terug hun normale dagelijkse leven op te vatten. Een klant van me die al een half jaartje lessen bij me volgt, kon voorheen niet meer gaan skiën zonder pijn in de knieën. Onlangs kwam ze terug van winterverlof en zei ze me dat ze heel de vakantie pijnvrij kon genieten op de latten. Wat zalig om die progressie te zien! Je lichaamsbewustzijn zal er ook op voorruit gaan. Je zal weten welke spieren je hebt en hoe je die moet gebruiken. Bij gewone taken zoals het oppakken van je kindje, zal je je rug minder belasten. Je rugspieren zullen opmerkelijk sterker zijn en mensen die rugklachten hebben hebben vaak een betere ondersteuning voor hun rug, waardoor hun klachten verminderen.

Allom, veel voordelen dus! Ik ben ervan overtuigd dat je lage rug klachten zullen verminderen, je een goede houding zal krijgen, je concentratie zal verbeteren en ja balans tussen je lichamelijke gezondheid en je geestelijke gezondheid alleen maar zal verbeteren.

Hoe vaak moet je Pilates doen?

Zoals hierboven al aangehaald, zal je na 10 sessies het verschil voelen, na 20 sessies zal je het verschil zien en na 30 sessies heb je een heel nieuw lichaam. Hier zit je sneller aan dan je denkt. Minimaal doe je 1x per week, maar het is echt aangeraden om 2 sessies per week te doen. Zo zit je na ongeveer 3 en een halve maand aan je 30 sessies en zal je echt het verschil voelen en zien. Je zal je lichaam verstevigen, je zal beter ademen, je stabiliteit en lenigheid zal een boost krijgen. Wil je echt snel een ‘Pilates lichaam’ hebben, dan is 3 keer per week idealiter. Je kan altijd groepslessen combineren met privélessen en online sessies thuis volgen.

Start met Pilates: stappenplan

Heb jij nog nooit Pilates gedaan? Dan geef ik je alvast enkele dingen mee die je zelf kan doen. Zo kan je zelf oefenen op de juiste manier. Je bent ook altijd welkom in een basis les om deze stappen in de praktijk te komen volgen.

Eerste en vooral, om Pilates te doen, moet je nog niets kunnen, je leert alles allong the way. Je moet dus niet lenig zijn zoals de meeste denken, je moet geen getraind lichaam hebben en je balans hoeft er ook nog niet te zijn. Dit komt allemaal wel bij het beoefenen van Pilates. De nadruk tijdens de lessen ligt op het leren en blijven leren, alle niveaus zijn dus steeds welkom.

Stap 1 Ademhaling:

Door juist te leren ademen, zal je leren hoe je tijdens een oefening je buik correct kan aanspannen. Ademen doen we dus steeds richting onze buik en middenrif. We proberen laag en diep te ademen. Niet kort en oppervlakkig dus niet vanuit de borst. We ademen steeds in door de neus en uit door de mond. Tip: probeer dit ook bij het wandelen of lopen, je uithoudingsvermogen zal hierdoor snel verbeteren.

Stap 2 Coördinatie:

Om de juiste aanspanning aan je ademhaling de gaan koppelen, heb je een beetje coördinatie nodig. Bij het inademen vullen we de buik met lucht en zetten de ribben zachtjes uit. Bij het uitademen zakt de buik terug rustig. Hierdoor kan je middenrif mee bewegen. Bij het inademen vullen de longen, zakt het middenrif en zet de buik en ribben uit. Bij het uitademen lopen de longen leeg, stijgt het middenrif en word de buik weer plat.

Stap 3 Ademhaling & Core:

We gaan nu deze ademhalingsmethode combineren met onze core. We ademen nog steeds in richting de buik. Bij het uitademen span je nu je buik aan, dit doe je door je navel naar je rug toe te trekken, alsof je een te kleine jeans probeert dicht te knopen.

Stap 4 Basis Pilates oefening:

De Dead bug. Veel Pilates bewegingen vertrekken vanuit deze oefening. Hier werk je aan de stabiliteit van je core. Volg deze video om de verschillende variaties van een ‘bird dog’ te leren.

Pilates group -1

Stap 5 Stretchen:

Je moet niet lenig zijn om de Pilates lessen mee te kunnen doen. Maar je kan wel al enkele stretches oefenen. Zie hier onder enkele voorbeelden van heup openers en schouder stretchen.

Wat heb je nodig om aan Pilates te doen?

Wat neem je mee?

Je hebt enkel een matje nodig en water. Een mat die goede support geeft, goede grip heeft en niet wegschuift is hiervoor ideaal. Heb je nog geen mat? Kijk dan zeker even naar deze Pilates mat.

Corepilates Mat

Waar haal je de motivatie vandaan?

Een eerste stap zetten is altijd spannend. Daarom kan je jezelf al voorbereiden door een Pilates video te volgen. Kom je eerste 3 lesjes eens uitproberen, daarna zal je zeker gemotiveerd zijn om je routine te behouden en dit te blijven doen. Wat ook kan helpen om te blijven volhouden, is samen met een vriendin komen, zo kan je elkaar motiveren.

Groepslessen, privé lessen of thuis online?

In groep is ambiance altijd verzekerd! Maar heb je wat meer uitleg nodig, of wil je graag aan iets heel specifiek werken, bijvoorbeeld een blessure of ben je nog wat onzeker omdat het je eerste keer Pilates is? Dan kan je kiezen voor een privé les, lees er hier meer over. Ook voor revalidatie is dit een goede aanvulling. Kan je niet op locatie komen? Geen probleem, online kan je ook lessen volgen. Kies voor de on demand library en volg onbeperkt Pilates en barre lessen op je eigen moment.

Wat is je doel?

Als je een doel stelt, gaat het gemakkelijker zijn voor jou om ergens naartoe te werken. Bijvoorbeeld een goede plank kunnen vasthouden of een push-up kunnen doen. Maar ook mentale doelen, zoals meer rust in je hoofd krijgen, 1x per week tijd voor jezelf maken. Schrijf je doel op en kijk iedere maand na enkele Pilates lessen of je al dichter bij je doel gekomen bent.

Welke verschillende varianten van Pilates bestaan er?

Afgelopen jaren zijn er veel verschillende vormen uit de Pilates methode voort gekomen. Zo is er voor ieders wat wils. Bij iedere vorm train je het hele lichaam ie hier enkele vormen van Pilates.

Mat pilates

Dit is de meest pure vorm van Pilates. Je gebruikt je eigen lichaam om oefeningen te doen. Hierdoor kan je de oefening aanpassen naar je eigen niveau.

Reformer pilates

Bij reformer Pilates gebruik je een reformer, dit was de eerste vorm van Pilates die ooit bestond. De bewegingen worden hier begeleid door de kabels en weerstand wordt gecreëerd met veren die je zwaarder en minder zwaar kan zetten.

Barre pilates

Deze super leuke vorm van Pilates die je bij ons kan volgen. Is een combinatie van Yoga, Pilates en ballet oefeningen aan de ballet barre. Je leert dus elegant bewegen op de muziek. Door de vele herhalingen word je snel sterker. Bij deze workout voel je je bilspieren branden! Je moet niet lenig zijn hiervoor.

Pop pilates

Deze vorm van Mat Pilates gaat sneller, op pop muziek. Door telkens een set van oefeningen te herhalen, ga je iets meer op uithoudingsvermogen trainen. De core trainen staat hier nog steeds centraal.

Power Pilates

Power Pilates is net zoals Mat Pilates, op de mat. Maar dan met meer advanced oefeningen en eventueel met gewichtjes daarbij om het zwaarder te maken. Bij deze les is zweten gegarandeerd!

Je kan Pilates in de meeste fitness centra volgen. Het nadeel is hier wel dat je steeds in grote groepen zit, waardoor het minder persoonlijk is en je minder begeleiding zal krijgen. Wanneer je in een Pilates studio lessen gaat volgen, zal je in kleinere groepslessen terecht komen. Hierdoor kan de instructeur je houding corrigeren wanneer nodig en ga je veel sneller progressie maken. Onze Pilates lessen zijn steeds in groepjes van maximum 8-10 personen. Dit zorgt ervoor dat je goed kan volgen en dat je steeds een goede houding kan aanhouden met de juiste begeleiding. Probeer je eerste 3 lesjes uit aan een voordelige prijs om kennis te maken met Pilates. Dat kan hier.

Wil je graag eens een les volgen?

Dat kan online of in een van de groepslessen. 

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *