Slim beautiful red haired young woman stands sideways on tip toes, being in good body shape, trains every day, wears black sweatshirt, leggings and white sportshoes, keeps hand on ballet barre

Wat is Barre? En waarom is de workout zo populair?

In dit artikel

Wat is de betekenis van Barre?

Barre is een workout techniek die bewegingen uit Pilates, Ballet en Yoga combineert. De oefeningen worden aan de ballet barre gedaan en vandaar komt ook de benaming. Het is een krachttraining waarbij je alle spiergroepen aanspreekt door kleine bewegingen met veel herhalingen.

Waar is barre goed voor?

Barre heeft heel veel voordelen. Eerst en vooral is het heel leuk om te doen, een uurtje in een barre les vliegt zo voorbij. Dat maakt dat je graag zal terug komen, je sneller resultaten zal zien en je vooruitgang gegarandeerd word.

Je wordt leniger, de oefeningen die uit ballet komen, zijn vaak goed om leniger te worden. Je heupen zullen soepeler en losser voelen na een barre workout.

Je wordt sterker. Het hoge volume aan herhalingen in de oefeningen, zorgt ervoor dat je spieren dit telkens langer moeten volhouden. Hierdoor ge je spieren opbouwen en dus sterker worden. Dit in combinatie met de kleine bewegingen en het stretchen tussendoor, zorgt ervoor dat lange mooie spieren krijgt.

Wat zijn barre oefeningen?

Barre workouts doe je altijd aan de barre en bestaan grotendeels uit rechtstaande bewegingen. De oefeningen zijn opgedeeld in verschillende spiergroepen. Je zal zo in een workout steeds je core, bovenlichaam, billen en benen in een sessie van enkele minuten trainen aan de Ballet barre met stevige Pilates oefeningen. Het onderdeel voor het onderlichaam zijn meestel variaties op squats, pliés en lunges. De core train je op de mat en stretchen is de ultieme combinatie van Yoga en Ballet.

Welk effect heeft barre op mijn lichaam?

Je houding zal er enorm op verbeteren. Houding is heel belangrijk tijdens een barre workout, je staat elegant, mooi rechtop. Je heupen en ribben zijn mooi uitgelijnd en je traint je buikspieren om je rug steeds correct te ondersteunen. Dit heeft een groot voordeel! Want je houding doet alles aan je uitstraling. Iemand die mooi rechtop staat, geen ronde schouders of rug heeft, niet voorover hangt, ziet er meteen fit uit!

Je core zal sterker worden. Doordat je tijdens alle bewegingen je core aangespannen houd, zal je een sterkere core krijgen. Je zal strakker worden en je spieren beter ontwikkeld. Maar waar barre het grootste effect op heeft, dat zijn de benen. Tijdens een workout is het heel normaal dat je benen trillen en branden. Dit komt door het isoleren van de bewegingen op bepaalde spiergroepen.

Weinig kans op blessures

Barre is een lage impact workout. Dat wil zeggen dat we niet springen, lopen of brute bewegingen maken. De bewegingen zijn veilig en worden gecontroleerd uitgevoer

Barre vermindert en voorkomt rug- en nekklachten

Doordat je tijdens de workout je rug spieren goed verstevigd, zullen je klachten verminderen. Je core zal je rug beter kunnen ondersteunen en doordar je houding beter is, zal je doorheen de dag vlotter en soepeler kunnen bewegen.

Activeer weinig gebruikte spieren

Tijdens het onderdeel buikspieren in de barre workout, spreken we alle buikspieren aan, ook de dieper liggende spieren, die je bij gewone abs workouts niet zal kunnen aanspreken. Maar ook kleine spieren rond je gewrichten zoals de heup en de knie worden geactiveerd tijdens de workouts.

Hoe snel zie je resultaat van een barre workout?

Als je barre iedere week doet of twee keer per week, zal je heel snel progressie maken. Na 10 lessen zal je al verschil voelen en na 20 lessen zal je het verschil zien. Dit is vrij snel en omdat het leuk is, ben je voor je het weet aan meer dan 20 lessen. Ik heb klanten gehad die andere sporten nooit echt lang konden volhouden. Maar door de resultaten van barre waren ze zo gemotiveerd, dat ze bleven komen. Hun benen, billen en buik kregen meer aflijning. Ze hadden minder last van blessures en vonden in barre hun echte passie. Ik vind het zalig om te zien hoeveel voldoening klanten halen uit mijn workouts!

Welke spieren train je tijdens een barre les?

Tijdens een barre les train je alle spieren, meestal met een focus die iets meer op de dijen of billen ligt. De les is zo opgedeeld dat alle verschillende spieren aan bod komen. Tijdens een oefening voor de bilspieren, trainen we tegelijk de armen met gewichtjes. Bij het trainen van het onderlichaam met pliés, zal je buikspieren mee aanspannen. Het volledig gebruiken van je lichaam tijdens een les heeft vele voordelen, zo maak je snel progressie en zal je minder snel blessures krijgen.

Barre vs Yoga vs Pilates vs Ballet

Barre is de combinatie van Yoga, Pilates en Ballet. Het haalt het beste uit de 3 werelden en gooit dat samen tot een vlotte, aangename en stevige workout. Pilates lijkt het meeste op barre, hier train je je core en de rest van je lichaam op de mat door herhalingen in oefeningen te doen. Pilates is rustiger, maar kan even stevig zijn. Je gaat hier echter dieper in op de core, en je hebt meer tijd om deze helemaal correct te leren aanspannen. We raden steeds aan aan mensen om dit eerst te leren, alvorens barre te doen.

Yoga heeft veel verschillende vormen. Rustige, stevige, mediterende, … Barre haalt zijn inspiratie eerder uit de bewegingen van een stevige Vinyasa reeks en de stretches doen denken aan Yin Yoga oefeningen. Alleen blijven we tijdens een barre workout geen 3 minuten in een stretch liggen, maar wisselen we vaker af.

Ballet is hetgene dat de meeste mensen tot de barre workout trekt. Je hebt de elegantie van ballet, zonder dat je echt ballet ervaring nodig hebt. Gecombineerd met een stevige, leuke workout.

Moet ik ballet kennen om barre te doen?

Je hebt geen ballet ervaring nodig om aan een barre workout mee te doen. Je hebt ook geen dans ervaring nodig. De lessen zijn zo opgebouwd dat iedereen het kan leren, jong, oud, wel en geen ervaring. 

Kan ik barre oefeningen thuis doen?

Thuis kan je starten met squats en pliés te oefenen en hier veel herhalingen van te doen. Zo worden je benen en bilspieren sterken. Zet een leuk muziekje op en die gewoon mee met het ritme. Sneller, trager, kleine bewegingen en dan weer grote bewegingen. Wissel af, zodat het leuk is.

Ook belangrijk is dat je je core juist leert gebruiken. Tijdens de oefeningen houden we steeds een neutrale ruggen wervel. Hierbij pas je je houding aan zodat je ribben en heupen mooi boven elkaar staan. Probeer steeds bij het aanspannen van je buikspieren, uit te ademen door je mond en je buik plat te maken, door je navel zachtjes naar je toe te trekken.

Waar komt barre vandaan?

Barre werd uitgevonden door een danser, Lotte Berk uit London, in de jaren 50. Ze vond haar eigen methode om te trainen en ballet te combineren. Ze bouwede de methode samen met een osteopaat uit. Deze oefeningen waren gericht op het opbouwen van core stabiliteit. De Lotte Berk Method groeide snel uit en een van haar studenten richtte een barre studio op in Amerika. Van daaruit werden barre lessen aan het snel tempo heel bekend.

In Amerika is de workout dus al heel wat jaren een heel populair. In Californië zie je een barre studio op iedere hoek van de straat. De workout word daar vaak door vrouwen meerdere keren per week beoefend.

Ik heb het zelf ontdekt daar, toen ik op zoek was naar een Pilates studio op onze doortocht door de West-Coast, kwam ik uit op een studio. Dit wekte meteen mijn interesse! Ik deed een les mee en was hélemaal verkocht! Ik wandelde buiten met spaghetti benen en zei meteen, dit is het! Dit wil ik met andere mensen kunnen delen!

Zijn barre oefeningen moeilijk?

Iedereen kan het, het is alleen wel belangrijk dat je je spieren juist leert gebruiken. Je zal merken dat je de eerste keren dat je komt, nog niet alles even goed kan volhouden als iemand die al langer komt. Maar dat komt wel, je uithouding zal verbeteren met de tijd en je lichaam zal versterkt worden. Wanneer je net start, zal je variaties krijgen, die ervoor zorgen dat je kan blijven volhouden.

Wat moet ik meenemen voor een barre les?

Je hebt niet veel nodig voor de lessen. De bar zelf is aanwezig in de studio. Een matje heb je nodig, deze zijn soms aanwezig in de studio waar je heen gaat en water.

Qua kleding doe je best strakke kleding aan. Dus een legging en een top of aanpassende t-shirt. Zo kan de teacher tijdens de workouts je houding goed zien.

Wat kan ik van mijn eerste barre les verwachten?

Omdat een Barre studio meestal kleiner is dan een fitness, krijg je persoonlijkere begeleiding. De lessen gaan meestal door met maar maximum 10 mensen. Terwijl dit in een fitness groepsles meestal tot 20 en zelfs 30 personen gaat. In de eerste les zal je in het begin leren om juist te ademen tijdens de workout en je lichaam juist te leren gebruiken. Je zal merken dat je na enkele oefeningen al zal beginnen trillen. Dit is heel normaal, hier kan je doorheen ademen of wanneer nodig even een pauze nemen. Je lichaam zal tijd nodig hebben om hieraan te wennen. Vergeet niet, als je dit allemaal niet meteen lukt, dit is normaal, je leert dit na enkele lessen wel.

FAQ over barre

Ik ben zwanger. Kan ik dan een barre workout doen?

Als je zwanger bent, kan je dit best op voorhand melden aan de instructeur. Het beste is dat je een aangepaste oefening kan krijgen tijdens de les. Of een aangepaste les gaat volgen. Je wil bijvoorbeeld vermijden om de rechte buikspieren (abs) te trainen of om op je buik te liggen.

Doe je al langer barre, dan zal je in het begin van je zwangerschap dit kunnen blijven doen. En na 3 à 4 maanden kan je best overstappen naar een aangepaste les. Het is belangrijk goed in het oog te houden of je al een diastase hebt. Dit is het uit elkaar gaan van je abs. Zie en voel je de opening een beetje boven of onder je navel? Dan kan je best geen rechte buikspieren meer trainen. Dus geen leg raises, plank, crunches, … Er zijn wel genoeg andere bewegingen die je kan doen om fit te blijven. Die krijg je in de basis lessen allemaal mee. 

Ik ben last mijn rug, nek of schouders. Is barre voor mij een goede training?

Heb je lage rugklachten? Dan is barre de ideale workout. Tijdens de lessen leer je werken met je bekken, waardoor de druk van de onderrug zal verminderen. Door de stretches zal ook de druk in je nek en schouder verminderen.

Is barre goed om af te vallen?

Door de kleine, vele bewegingen achter elkaar, gaat je hartslag omhoog en zal je automatisch calorieën verbranden. Natuurlijk is afvallen steeds grotendeels afhankelijk van je voeding. Maar als je barre veel doet, zal je lichaam opmerkelijk strakker worden.

Wil je graag eens een les volgen?

Dat kan online of in een van de groepslessen. 

Tags: No tags

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *